Pretraži

Crna gušterica sjaji na novom novčiću HNB-a!

Tražite jedinstveni poklon za sebe ili osobu koja voli sve što je sjajno i prirodno? Pogledajte nove numizmatičke kovanice Hrvatske narodne banke (HNB) – “Crna gušterica”! Ova limitirana izdanja u zlatu i srebru slave fascinantnu endemsku vrstu gušterice koja obitava na hrvatskom otočiću Brusniku.

Više nego novčić – mini priča o očuvanju

One su zapravo mala umjetnička djela koja slave jedinstvenu crnu guštericu i njeno prirodno stanište, otok Brusnik, poznato po svom očaravajućem kršu. Svaki pogled na kovanicu je poput putovanja na taj idilični otočić!

Dizajn koji zadivljuje

Talentirani umjetnik Nikola Vudrag stvorio je prefinjen dizajn. Na prednjoj strani kovanica kraljuje crna gušterica u svom sjaju, a na poleđini se uzdiže silueta otoka Brusnika s morskim valovima koji se blago razlijevaju uz obalu.

Koja kovanica je za vas?

Ne glede na to je li zlatna sjajnost ili pristupačna elegancija srebra bliža vašem ukusu, HNB ima savršenu kovanicu za vas. Izaberite onu od 100 eura u čistom zlatu za posebno luksuzno dodavanje kolekciji, ili se odlučite za onu od 10 eura, također u zlatu, za pristupačniji suvenir. Za one koji preferiraju srebro, tu je i prekrasna kovanica od 4 eura. Sve kovanice bit će dostupne od 14. ožujka 2024. godine!

Više od sjaja – doprinos prirodi

Ove kovanice su više od sjajnog dodatka vašoj kolekciji ili elegantnog poklona. Svaka kupljena kovanica predstavlja i mali doprinos očuvanju prirodnih ljepota Hrvatske. Dio sredstava od prodaje bit će namijenjen zaštiti crne gušterice i njenog prirodnog staništa.