Postoje deserti koji ne trebaju mnogo riječi. Njihova čar leži u jednostavnosti, u mirisu koji ispuni kuću i u okusu koji podsjeća na tople nedjelje i bakine pregače od platna. Granićev kolač s domaćim džemom od šljiva upravo je takav, nostalgičan i profinjen, rustikalan, a istodobno elegantan.

Njegova ljepota krije se u skladnim slojevima. Mekan i mirisan biskvit, kiselkasti ton domaćeg džema od šljiva te svilenkasti sloj sira i kiselog vrhnja daju mu prepoznatljivu teksturu i karakter. Nije pretjerano sladak, a opet zadovoljava svaku želju za nečim toplim, kremastim i domaćim.
Dok se peče, prostorijom se širi miris vanilije i šljiva koji podsjeća na djetinjstvo i trenutke kad je vrijeme teklo sporije, a kolač na stolu bio središte doma. Upravo u tome leži njegova čar, u spoju tradicije i jednostavne elegancije koja nikada ne izlazi iz mode.
Poslužite ga uz šalicu kave s pjenom ili lagani čaj od cimeta, na rustikalnom tanjuru uz nekoliko svježih šljiva. U spoju topline, teksture i mirisa krije se savršeni balans, desert koji nije samo kolač nego i osjećaj doma.
Kolač sa sirom i džemom od šljiva
Prozračna krema, tanki sloj tamnoljubičastog džema od šljiva i mekani biskvit.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 140 ml ulja
- 140 ml mlijeka
- 240 g oštrog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Namaz
- 100 g domaćeg džema od šljiva
Nadjev
- 500 g svježeg neslanog sira
- 250 g kiselog vrhnja
- 140 g šećera
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- 3 jaja
- 3 žlice glatkog brašna
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema
- Miksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte ulje, mlijeko, vaniliju i prstohvat soli pa kratko izmiksajte.
- Umiješajte brašno i prašak za pecivo te sjedinite u glatku smjesu.
- Polovicu smjese izlijte u namašćen kalup i pecite 10 min na 160 °C.
- Topli biskvit tanko premažite domaćim džemom od šljiva.
- Izmiksajte sir, kiselo vrhnje, šećer, jaja, brašno i vaniliju u kremu.
- Nadjev prelijte preko sloja džema i poravnajte.
- Dodajte preostalu biskvitnu smjesu i pecite 30 min na 170 °C do zlatne boje.
- Pospite šećerom u prahu i ohladite prije rezanja.