Pretraži

“GUMA” – ljubav na Rebekin način u novoj pjesmi

U manje od godinu dana samostalne karijere i tri singla kasnije i novim Guma, Rebeka Ljiljak publiku je navikla na svoje jedinstvene konceptualne pjesme koje uvijek skrivaju puno više nego što se na prvu vidi na površini.

Takva je i “Guma”, novi singl u kojem se Rebeka poigrava pojmom ljubavi na nadrealnoj i svakodnevnoj razini.

Pjesma govori o otkriću ljubavi kao nadnaravnoj i ultimativnoj, dok ju paralelno opisuje u svakodnevnim životnim ne-nadnaravnim situacijama. Željela je stvoriti kontrast fizičkog i duhovnog poimanja iste te prenijeti da upravo pomirenje tog kontrasta donosi oslobođenje.

GUMA – suradnja s producentom Filipom Majdakom

Na spomenutoj pjesmi Rebeka je ostvarila novu glazbenu kolaboraciju s producentom Filipom Majdakom – Kaleido Music pa uz nju samu, koja potpisuje tekst i glazbu,

Majdak je zaslužan za glazbu i aranžman. Jako zadovoljna ovom novom suradnjom s Filipom, odnosno Kaleido Music-om, Rebeka jedva čeka nastaviti stvarati dalje. Budući da iz dana u dan rade brzo u najboljoj atmosferi ikada, glazbenica je kroz šalu izjavila kako ih ne bi preporučila nikome tako da imaju vremena samo za nju i njezine pjesme.

Pjesmu prati i videospot koji kao i sama pjesma nosi simboliku na nekoliko razina. U videu se dotiče još jednog koncepta, koncepta o selfu.

U vizualnom prikazu silazi stepenicu dublje kako bi potaknula još jedno važno pitanje – tko je taj koji poima i poznajemo li sami sebe. Self se projicira u egu, dakle u jednom svom dijelu, a ta reprezentacija selfa može biti lažna ili prava. Težnja za istinom urođena je čovječanstvu, dok stvaralački čin otkriva istinu.

U stvaralaštvu prepoznaje sebe u svojoj istini, takav kakav jest, a ne kakav se čini drugima ili sebi. Traženje i otkriće realnog, pravog selfa od krajnje je važnosti. Svaki bi čovjek trebao razvijati i razviti pravi self kako bi stekao sposobnost za najvažniju stvaralačku djelatnost – kreiranje vlastita života.

“Uz društvene mreže često osjećamo pritisak da naš život mora biti savršen ili barem odgovarati određenim očekivanjima i prihvaćanju od strane zajednice. Žudimo za nepostojeće savršenom kosom, besprijekornim tenom i svime onime što nas naizgled čini poželjnima u društvu.

Stavljamo filtere, boostamo boje i uljepšavamo stvarnost. No, kakav bi osjećaj bio, kada bi za promjenu upravo u ovom danom trenutku, dopustili sebi da budemo jednostavno mi, upravo takvi kakvi jesmo?

Vođena time, u video spotu se polila bijelom akrilnom bojom koja ne dopušta licu promjenu, već ga slijepi i učini nevjerojatno nepomičnim. U tim trenucima, lice nema prostora za glumu ni najmanjom gestikulacijom dok istovremeno izgleda suho i jezivo – sve ono suprotno slici koju želimo prikazati drugima. Paralelno, Rebeka prekrivenih očiju slika drugu realnost koju želi prikazati na van, onu ekspresivnu bez dlake na jeziku.

Kako je nastao spot

Spot je nastao u suradnji s Leom Radolfi koja je postala dio Rebekinih performansa i savršeno se integrirala u njezino umjetničko izražavanje. Kao i na svakom snimanju i na ovom je sve prštalo od smijeha i dobre energije, što je glazbenici slijepljenoj od akrila predstavljalo veliki problem.

GUMA Filip Majdak

Foto: Lea Radolfi