Restoran Mokosh iz Splita uvršten je među najbolje svjetske projekte interijera, osvojivši nominaciju za Dezeen Awards te nagradu u kategoriji dizajna restorana na SBID International Design Awards. Ovo je prvo takvo priznanje za jedan hrvatski restoran, čime se Split i Hrvatska po prvi put pozicioniraju na globalnoj karti suvremenog dizajna ugostiteljskih prostora i potvrđuju kao mjesta koja nadilaze granice tradicije i baštine.

Zasluge za dizajn prostora pripadaju londonskom Studiju 502, iza kojeg stoji Hrvatica Andrea Yeteem, rođena Ercegović. Njihov rad na projektu Mokosh nagrađen je titulom SBID 2025 Regional Winner za europsku regiju u kategoriji dizajna restorana. Riječ je o jednom od najuglednijih svjetskih priznanja koje dodjeljuje The Society of British and International Interior Design, a konkurencija obuhvaća projekte iz Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Japana i Sjedinjenih Američkih Država.


Istodobno, Mokosh je uvršten i na širi popis nominiranih za Dezeen Awards, jedno od najutjecajnijih međunarodnih priznanja u arhitekturi i dizajnu. Ove nagrade svake godine privuku tisuće prijava iz više od osamdeset zemalja, a tek se rijetki hrvatski projekti dosad mogu pohvaliti takvim postignućem.
Za hrvatsku kreativnu scenu ovo priznanje ima posebno značenje. Dok su do sada u povijesti ovih natjecanja prepoznati tek pojedini domaći projekti poput Rixos Hotel Premium Dubrovnik ili CRTA vizualnog identiteta, Mokosh je prvi hrvatski restoran koji je dosegnuo ovakvu razinu međunarodnog priznanja.
Smješten u jednoj od najvažnijih secesijskih građevina Splita, Mokosh nosi bogatu povijest. Vila je nekada bila obiteljski dom arhitekta Kamila Tončića, jednog od ključnih stvaratelja secesijskog Splita i osnivača Etnografskog muzeja i Galerije umjetnina. Izvorni projekt potpisao je češki arhitekt Karel Beneš, dok je Tončić sam osmislio interijer i detalje vrta poput fontane, stupova, klupa i vaza izrađenih u Obrtnoj školi.






Vila je danas zaštićeno kulturno dobro, a njezina je obnova provedena s velikim poštovanjem prema povijesti. Arhitektica Katja Stubnya i Studio 502 uspjeli su očuvati izvorni arhitektonski izraz te ga spojiti s modernim elementima koji prostoru daju suvremenu eleganciju.
Uređenje interijera odlikuje sklad prošlosti i sadašnjosti. Drveni elementi pažljivo su restaurirani, rozete na stropu ručno obnovljene, a suvremeni detalji dodani s mjerom. Prostor dodatno oplemenjuju radovi domaćih umjetnika, među kojima su slike Jelene Bando, keramika studija Anaestudio te skulpture kipara Marka i Ivice Gašparića.




Mokosh danas predstavlja mnogo više od restorana. On je spoj gastronomije, dizajna i umjetnosti, mjesto gdje se secesijska elegancija isprepliće s modernom estetikom. Svaki posjet postaje iskustvo koje slavi duh Splita, njegovu povijest i suvremenu kreativnost.
Više informacija o restoranu i ponudi dostupno je na službenoj stranici www.mokosh.hr.
Foto: Duško Vlaović i Franjo Matković
