Pretraži

Fotografije: Ivana Krnjak

RDcode: Simbolika i elegancija u svakom detalju

Brend RDcode, predvođen talentiranom dizajnericom Renatom Debeljak, privukao je pažnju modnih entuzijasta svojim jedinstvenim konceptom i umjetničkim pristupom. Sve je počelo 2016. godine kada je lansirana serija torbi i ruksaka pod nazivom ‘Doors & Bags’.

Ova kolekcija inspirirana je vratima raznih gradova, poput Dubrovnika, Osla, Rima, Londona i Hamburga. Svaka torba nosi priču i simboliku tih vrata, povezujući različite kulture i vremenske periode.

Osim ‘Doors & Bags’, RDcode studio razvio je multimedijalni projekt ‘Through the Paths of Doors’, koji istražuje simboliku vrata kroz razne umjetničke forme. Ova inicijativa obuhvaća elemente vizualne umjetnosti, dizajna i povijesti, pružajući dubinsko razumijevanje kulturnih i socioloških aspekata vrata iz različitih dijelova svijeta.

Nedavno je RDcode predstavio novu mini ediciju torbi i nakita inspiriranih konceptom koji se protivi prolaznim trendovima i vremenskim mijenama. Ova kolekcija naglašava bezvremensku umjetnost i modni dizajn, usmjeren na minimalizam i vegansku filozofiju.

S limitiranim primjercima, ova kolekcija odbacuje fast fashion i promovira slow fashion principe, čineći svaki komad jedinstvenim umjetničkim djelom.

Renata Debeljak, vlasnica brenda, otkriva inspiraciju iza nove kolekcije torbi: “Kroz RDcode dizajn uvijek pokušavam ispričati razne aspekte vlastitih životnih inspiracija, promišljanja i iskustava. Ovaj put su to neki drevni simboli koji se provlače kroz razna vremena s posve dijametralnim značenjima. Siva i crna boja su dominantne, a njihove poruke mogu se dešifrirati kroz razne perspektive.”

Nova kolekcija nakita, prva konceptualna edicija RDcode nakita, inspirirana je japanskim wabi-sabi konceptom. “Japan mi je već dugo inspiracija u raznim aspektima življenja. Wabi-sabi je korelacija umjetničkog koncepta, životne filozofije i osobnog osjećaja, prisutan posvuda u japanskoj kulturi,” kaže Debeljak. Ovaj nakit, izrađen od drveta i kaučuka u crnoj i sivoj boji, slavi ljepotu nesavršenih stvari i donosi mir, sklad i balans.

RDcode je također duboko ukorijenjen u osobnom stilu same dizajnerice. Renata priznaje da su svi torbe i ruksaci koje nosi potpisani s RDcode, te da dizajnira unikatne komade odjeće samo za sebe, često igrajući se bojama i stilovima.

Prošle godine, RDcode je započeo projekt ‘Doors of Dubrovnik’, posvećen povijesnim vratima ovog prekrasnog grada. Ova inicijativa je dio šireg multimedijalnog projekta ‘Putevima vrata’, koji istražuje zanimljiva vrata iz različitih europskih gradova. U okviru ovog projekta, Renata radi na knjizi o povijesnim vratima Dubrovnika i planira dodatne projekte koje ćemo uskoro imati priliku vidjeti.

Za više informacija o RDcode dizajnu i najnovijim projektima, posjetite njihove profile na Facebooku i Instagramu @rdcodestudio.