Pretraži

Fotografije: Edita Sentić

Slovenski film Zbudi me osvaja nagrade i oduševljava publiku

Svečana premijera filma ZBUDI  ME redatelja i scenarista Marka Šantića i koscenarista Gorana Vojnovića i Sare Hribar održana je sinoć, 22. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka. Provokativna drama koja se bavi ksenofobijom u suvremenom slovenskom društvu privukla je brojne uzvanike iz svijeta filma i kulture, a oni su nakon projekcije dugim pljeskom nagradili film i ekipu filma iz Slovenije i Hrvatske.

Premijera je održana uoči početka kinodistribucije – film u kina diljem Hrvatske dolazi u četvrtak 25. travnja.

Nakon projekcije publici se predstavila ekipa filma predvođena redateljem Markom Šantićem, koproducentom Jurom Bušićem, koscenaristicom Sarom Hribar, direktorom fotografije Ivanom Zadrom, montažerom Vladimirom Gojunom, majstorom rasvjete Zdenkom Bilandžijom i slovenskim glumcima Blažom Setnikarom i Benjaminom Krnetićem.

Na zagrebačku premijeru došli su i mnogobrojni kolege redatelji i glumci – Neven Hitrec, Hrvoje Hribar, Andrija Mardešić, Katarina Zrinka Matijević, Silvestar Kolbas, Igor Mirković, Ivana Marinić Kragić, Judita Franković Brdar, Igor Kovač, Gloria Dubelj, Sven Jakir, Roko Sikavica, Iva Visković, Filip Križan, Alan Katić i drugi.

U središtu priče filma ZBUDI ME je Rok, koji se budi u bolnici gdje je zbog nesretnog događaja završio bez svijesti. Ne sjeća se ni djevojke, ni posla, ni stana u kojem živi. Sve čega se sjeća je rodni grad i dom koji je dijelio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo nakon povratka u svoje susjedstvo Rok primjećuje da više nije dobrodošao. Njegova obitelj i poznanici drugačije se ponašaju prema njemu. Rok polako uspijeva složiti mozaik sjećanja i shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična. No, njegov mlađi brat ide istim putem što navodi junaka filma da prvi put u životu prihvati odgovornost i spriječi da se loša obiteljska povijest ponovi.

Film je nastao u produkciji Vertiga (Slovenija), i koprodukciji Jaka produkcije (Hrvatska) i Living picturesa (Srbija), a sufinanciran je sredstvima Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, francuske kolektivne organizacije Sacem i fonda Eurimages.

Film je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu 2022. godine, a prikazan je i na svjetskim festivalima u Trstu, Goi, Wisbadenu, Arrasu, New Yorku, Haagu i drugdje. U Portorožu na Festivalu slovenskog filma 2023. osvojio čak pet nagrada ‘Vesna’: za najbolji dugometražni igrani film, za najbolji scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar), za najbolju glavnu mušku ulogu (Jure Henigman), za najbolju sporednu mušku ulogu (Jurij Drevenšek) i za najbolju masku (Lija Ivančić).

Režiju potpisuje Marko Šantić, a koscenaristi su Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar. Uloge u filmu tumače Jure Henigman, Živa Selan, Nataša Barbara Gračner, Timon Šturbej, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Blaž Setnikar, Benjamin Krnetić, Andrej Murenc, Jure Ivanušić i Dražen Kühn, a ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije: Ivan Zadro, montažer filma: Vladimir Gojun, oblikovatelji zvuka: Zoran Maksimović, Julij Zornik, Ognjen Popić, Skladatelj: Jan Vysocky, kostimografkinja: Tina Bonča, scenograf: Marco Juratovec i majstorica maske Lija Ivančić. Producenti filma su Danijel Hočevar i Zala Opara, a koproducenti Jure Bušić, Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić.