Pretraži

Francuska prednjači u borbi protiv ‘ultra brze mode’: donesen zakon o ograničenju jeftine odjeće

Francuski parlament donio je pionirski paket mjera s ciljem da se suprotstavi “ultra brzvoj modi” i jeftinoj odjeći iz uvoza, čime je Francuska postala prva zemlja na svijetu koja je usvojila takve zakone.

Ovaj zakon ima dvostruki cilj: zaštitu životne sredine od štetnog utjecaja tekstilne industrije i podršku domaćoj proizvodnji odjeće. Francuska se nada da će potaknuti potrošače da razmisle o ekologiji prilikom kupovine odjeće.

Ključne mjere uključuju zabranu oglašavanja najjeftinijeg tekstila i ekološku naknadu od 5 eura po artiklu brze mode, koja će se postupno povećavati do 10 eura do 2030. Proizvođači će takođe biti primorani da informiraju kupce o ekološkom otisku svoje odjeće. Financije prikupljene ekološkom naknadom bit će usmjerene ka subvencioniranju proizvođača održive odjeće, kako bi se omogućila njihova konkurencija na tržištu.

Iako su zastupnici ljevice i Zelenih zagovarali strožije mjere poput minimalnih kazni i uvoznih kvota, ovaj paket predstavlja značajan korak ka održivoj modi. Zakon takođe definira kriterije za “brzu modu” koji će biti objavljeni kasnije.

Francuska se, zahvaljujući ovom inicijativom, pozicionira kao lider u borbi protiv “ultra brze mode” i vjerojatno će poslužiti kao inspiracija drugim zemljama da usvoje slične zakone. Međutim, neke odredbe, poput zabrane oglašavanja, naišle su na kritike, ali je ipak francuska vrhunska moda, nacionalno blago, ostala netaknuta ovim zakonom.