U srcu Samobora, skriven iza krošnji starog vrta i pogleda koji se proteže iznad slikovitog centra, smjestio se Cantilly Garden Restaurant – elegantno utočište koje spaja tradiciju, arhitekturu i suvremenu gastronomiju. Vila iz 1918. godine, restaurirana s osjećajem za povijest, odiše duhom prošlih vremena, dok njezine prostrane terase i zeleni vrt stvaraju kulisu za bijeg od gradske vreve i putovanje kroz okuse.

Ove jeseni, Cantilly započinje novo kulinarsko poglavlje. Na čelo kuhinje stao je Luka Džamarija, mladi chef iz Mokošice koji je svoju kulinarsku priču započeo već sa sedamnaest godina, a danas, s tek 25, iza sebe ima impresivan životopis. Od restorana s Michelinovim zvjezdicama i luksuznih resorta poput Anantare u Omanu, do vodećih hrvatskih hotela i restorana – Luka donosi iskustvo svijeta i energiju mladosti u samoborsku kuhinju.
„Inspiracija za jesenski meni bile su mi boje jeseni, tradicija i sezonske namirnice Samobora i Zagrebačke županije, oplemenjene svjetskim tehnikama i dodacima,“ otkriva Luka. Suradnja s lokalnim OPG-ovima i vlastitim vrtom restorana čini osnovu njegove filozofije – kuhinje koja poštuje prirodu i godišnja doba.


Na tanjurima se izmjenjuju šumske note, zemljani tonovi i svježina vrta. Marinirana jadranska riba s agrumima i ikrom pastrve donosi dašak mora, dok ragout od srnetine s njoketima i prahom od maline spaja divljač i voće u skladnu, neobičnu cjelinu. Jelen file s kremom i confitom od buče te demiglaceom sa šljivama evocira toplinu jeseni i reinterpretira kontinentalnu tradiciju kroz modernu eleganciju.

Vegetarijanski tanjuri jednako su inspirativni – poriluk u više tekstura i mrkva u četiri varijante pokazuju kako se jednostavne namirnice mogu pretvoriti u pravu gastronomsku poeziju. Slatki završetak menija donosi klasike u novom ruhu: crumble od pečenih jabuka i šljiva sa sladoledom od cimeta, jesensku Pavlovu sa sezonskim voćem i reinterpretiranu „šnenoklu“ s notom bermeta, kao hommage samoborskoj baštini.





Za potpuno iskustvo tu su degustacijski meniji Garden i Land, osmišljeni kako bi ponudili različite nijanse Luke Džamarijine kuhinje – od povrtnih nota do raskošnih mesnih jela. Uz svaki slijed, sommelier nudi pažljivo usklađenu vinsku pratnju iz bogate kolekcije koja broji više od 450 etiketa.



Cantilly Garden Restaurant danas je mnogo više od restorana – to je susret prošlosti i budućnosti, mjesto gdje sezona diktira ritam, a svaki tanjur priča svoju priču. Pod vodstvom Luke Džamarije, Samobor postaje destinacija koju će gurmani i estete tek otkrivati, ali sigurno ne zaboraviti.
Fotografije: John Pavlish, Tin Meze
