Tradicionalni Advent i vrijednosti koje ovo doba predstavlja pomalo se sve više udaljuju od svog pravog značenja. Ovih dana prevladavaju iščekivanje, nada i budnost. Isto tako, cijelo vrijeme Adventa je i vrijeme koje posvećujemo obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa.

U moru izvrsnih delicija, one pripremljene u restoranima Bota temelje se na tradicionalnim namirnicama, koje su koristili naši stari ali poboljšanih novim tehnikama pripreme . Bota ovog Adventa, na čarobno uređenoj terasi u ulici Kralja Zvonimira 124, priprema pravu adventsku bajku. Predlažu i nekoliko specijaliteta koji će nas itekako oduševiti. Oni su pravi dašak Juga uz mirise i okuse Jadrana.
Veliki novitet je svakako Dry age-ing posebna tehnika odležavanja i dozrijevanja ribe u za to predviđenim posebnim frižiderima koji su ove jeseni stigli u Botu. Tu su tehniku razradili do savršenih detalja kako bi dobili najkvalitetnije okuse. Prirodan okus ribe dodatno je pojačan kroz proces odležavanja, a Botin sashimi od odležane divlje jadranske tune učinit će da vam rastu zazubice, dok će ukiseljeni motar koji pucketa pod zubima, svojim morskim okusom, vratiti uspomene na ljetne i sunčane dane.

Ragu od odležane jadranske tune s domaćom pastom delicija je dostojna blagdanskog stola. Do izražaja opet dolazi odležano meso jadranske tune u ovoj varijanti obogaćenog ukusnim umakom i dalmatinskim začinima.

Tanja Šare, mama obitelji, pripremila je Fritule od dimljenog morskog goluba kao posebno jelo koje možete pronaći samo u Bota restoranima. Aroma dimljene ribe koja se lagano nazire u svakom zalogaju otkriva sasvim nove bogate morske okuse. Slatki su pak zalogaji Dubrovačke torte te Rolada s kremom od dunje i oraha njihov su izbor za male gušte ovog Adventa.

Nakon delicija, čarobna terasa mjesto je opuštanja. Njom dominiraju biljke dubrovačkog podneblja, a ove godine posebno mjesto ima kraljica među njima – maginja. Ovo prekrasno zimzeleno stablo koje zimi daje primamljive plodove koji su izrazito bogati vitaminom C. Sve uređenje terase daj čaroliju prirodno ukrašenog drveta koje je okićeno crvenim kuglicama i trakicama.
FRITULE OD DIMLJENOG GOLUBA
*

Sastojci:
-25 dkg brašna
-10 dkg dimljenog morskog goluba
-pola čajne žlice kvasca
-0.5 dcl pive
-2 dcl vode od kuhanog dimljenog morskog goluba
Priprema:
Dimljenog morskog goluba skuhati u vodi, zatim ohladiti i narezati na sitne komade.
Krumpir narezati na kockice i skuhati te kada je gotov pripremiti pire.
U brašno dodati hladnu vodu od kuhanog morskog goluba i pivu te sve sjediniti s pireom i narezanim golubom. Formirati kuglice i pržiti u vrućem ulju.
Servirati s tartar umakom.
LAGANO FLAMBIRANI SASIMI OD DRY AGE TUNE NA RIKULI I MOTRU
*

Sastojci:
-20 dkg fileta odležane divlje jadranske tune
-10 dkg rikule
-10 dkg ukiseljenog motra
-crni papar po želji
Priprema:
Filet lagano zapeći na tavi sa svih strana zatim narezati na fetice debljine pola cm te složiti na podlogu od rikule. Tunu popapriti po želji te dodati ukiseljeni motar.
RAGU OD ODLEŽANE DRY AGE TUNE
*

Sastojci:
-100 dkg fileta dry age tune
-maslinovo ulje 4 jušne žlice
-ružmarin grančica
-lovor listić
-peršin 2 grančice
-2 pice češnjaka
-1 glavica luka
-1 jušna žlica koncentrata rajčice
-2 dcl crnog pelješkog plavca malog
-Stonska sol i papar po želji
-domaća pasta
-40 dkg domaće paste
Priprema:
Na maslinovom ulju dobro prodinstati luk nasjeckan na kockice zatim dodati češnjak i tunu dinstati još 3 min te zaliti crnim vinom. Zatim dodati koncentrat rajčice i začine sol, papar, lovor i ružmarin te kuhati pola sata. Pred kraj dodati nasjeckani peršin.
Skuhati pastu te umutiti u gotov ragu.
ROLADA SA KREMOM OD DUNJE I ORAHA
*

Sastojci:
SMJESA 1:
-6 jaja žumanjaka
-6 jušnih žlica šećera
-1 vanilijin šečer
-2 jušne žlice vode
-1 jušna žlica ulja
SMJESA 2:
-6 jaja bjelanjaka
-1 prstohvat soli
SMJESA 3:
-1/3 povezane prve dvije smjese
-kakao
KREMA:
-1 maslo
-200g šećera u prahu
-2 jušne žlice mlijeka
-100 ml vode
-100 gr šećera
-10 dkg mljevenih oraha
Priprema:
Sastojke smjese 1. umutiti i ostaviti sa strane, zatim sastojke smjese 2. i izbatiti u snijeg te dvije smjese povezati.
Odvojiti 1/3 povezane smjese i dodati 2 žlice kakaa.
U pleh 40x 60 cm izliti povezanu smjesu zatim po njoj preliti smjesu 3. te peći na 180 stupnjeva 12 min.
Za kremu dobro izbatiti 15-ak min maslo, šećer u prahu i mlijeko zatim u 100 gr vode dodati 100 gr šećera kada provri dodati u smjesu u tu vodu i dobro izbatiti još 10 min te dodati orahe i dvije žlice marmelade od dunje.
Kremu namazati na ispečen i ohlađen biskvit te zarolati.
DUBROVAČKA TORTA
*

Sastojci:
SMJESA 1
-8 jaja bjelanjaka
-8 jušnih žlica šećera
-1 domaći limun korica i sok
-2 vanilijina šećera
-30 dkg mljevenih oraha
SMJESA 2
-8 jaja žumanjaka
-8 žlica šećera
-1 domaća naranča korica i sok
-2 vanilijina šećera
-30 dkg mljevenih oraha
GLAZURA
-20 dkg čokolade za kuhanje
-5 dkg masla
-4 jušne žlice mlijeka
Priprema:
Bjelanke i šećer izbatiti dodat sok 1 domaćeg limuna i naribati njegovu koricu zatim promiješati i dodati bademe.
Žumanjke i šećer izbatiti i dodati sok jedne naranče i mljevene orahe sve promiješati.
U kalup promjera 28 cm izliti prvo bijelu smjesu pa žutu smjesu peći 1h na 170 stupnjeva.
Rastopiti čokoladu, maslo i mlijeko te dodati glazuru na tortu.
Fotografije Filip Popović