Pretraži

Prada, Kering i drugi udružuju se kako bi “Made in Italy” održali na životu

Talijanski luksuzni modni brendovi udružuju se kako bi zadržali kontrolu nad svojim opskrbnim lancima. Kako cijene rastu, a konkurenti se okreću outsourcingu radne snage ili nabavi svojih materijala negdje drugdje, talijanske tvrtke čine sve što mogu kako bi zadržale oznaku “Made in Italy” ulažući u talijanske proizvođače, navodi se u novom izvješću Reutersa .

Otprilike 50% do 55% luksuzne odjeće i kožne galanterije na globalnoj razini proizvodi se u Italiji, izvještava publikacija pozivajući se na konzultantsku tvrtku Bain.

Manji talijanski proizvođači su u opasnosti da ih preotmu francuski konglomerati, kao što je LVMH , što bi im dalo veću kontrolu nad opskrbnim lancem i dodatnu prednost za opskrbu vlastitih marki.

Dodatni poslovi i akvizicije unutar zemlje osigurali su obrtnicima resurse za nastavak poslovanja kroz teška financijska razdoblja. Prada i Zegna , na primjer, djelomični je vlasnik proizvođača kašmira i pređe Filati Biagioli Modesto. Kering pak posjeduje većinski udio u proizvođaču kože Nuti Ivo Group.

“Italija nije stvorila (veliko) luksuzno središte, ali imamo poduzetnike koji imaju sposobnost aktiviranja pravih odnosa u pravom trenutku”, rekla je Stefania Lazzaroni, generalna direktorica u talijanskoj udruzi industrije luksuza Altagamma, za Reuters, pristup se promijenio, (on je) mnogo više suradnički – kako bi se suočili sa složenijim izazovima.”