Pretraži

Unikatni suvenir općine Lovas osmislila je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik

Motiv cvijeta je apliciran na čitav niz odjevnih predmeta od lana i pamuka, modnih dodataka od gume i kože te raznih dekorativnih kućanskih predmeta.

Premda je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik poznata po avangardnim kreacijama, rado se vraća svojim slavonskim korijenima. Za srijemsku je općinu Lovas, a na poziv idejne začetnice i voditeljice projekta Mihaele Jović Karešin, predsjednicu Udruge VISOKI JABLANI u suradnji s Centrom za održivi razvoj Lovas osmislila jedinstveni suvenir – vezeni cvijet – iz kojeg je izrasla čitava kolekcija –ČAROBNI CVIJET LOVASA.

Suvenir je nastao prema jedinstvenoj cvjetnoj mustri koju je djelatnica male lokalne šivaone Ivana Sabljak naslijedila od svoje pokojne tete Ane Kovačević, u selu poznata kao strina Seka koja ju je početkom domovinskog rata, zajedno s drugim materijalnim kulturnim vrijednostima, zamotala u najlon, spremila u kovčežić te zakopala u njivi.

Motiv cvijeta je apliciran na čitav niz odjevnih predmeta od lana i pamuka, modnih dodataka od gume i kože te raznih dekorativnih kućanskih predmeta.

“Svaki komad nakita i odjeće je unikatan. Apsolutno sve je ručni rad, onako kako su to nekada radile naše bake, i svaki komad odjeće i nakita se izrađuje posebno po narudžbi”, rekla je dizajnerica koja je za potrebe kolekcije revitalizirala tradicionalne tehnike zlatoveza i šlinge pod vodstvom „čuvarica tradicije” Josipe Balić i Ivane Sabljak.

Kako bi sve odisalo autentičnim duhom Srijema i Slavonije, kolekciju su u prigodnoj kampanji predstavile autohtone stanovnice, Lucija Džigumović i Andrijana Devčić koje je fotograf Zvonimir Ferina snimio u ambijentu izvornog srijemskog salaša.

Rukotvorine iz kolekcije mogu se naručiti putem web shopa Centra https://www.cor-lovas.org.