Bologna, talijanski grad poznat po svojim gastronomskim specijalitetima poput tagliatelle al ragù, mortadele i tortellina, često zaluđuje posjetitelje s najpoznatijim jelima. No, iza tih klasika skriva se niz autentičnih jela koja su pravi gastronomski dragulji, a koja većina turista nikada ne kuša. Ovo su okusi koje lokalci čuvaju za sebe, a ako se odlučite za dublje istraživanje bolognjske kuhinje, ovi specijaliteti bit će pravi doživljaj za vaše nepce.
1. Friggione – istinski okus Bologne
Friggione je jedno od onih jela koje na prvi pogled djeluje jednostavno, ali nosi u sebi nevjerojatan duboki okus. Ovaj umak od luka i rajčica kuha se polako, u istoj tradiciji kao i mnogi bolognjski specijaliteti, čime dobiva svoj karakterističan, slatkast i bogat okus. Iako nije često na jelovnicima restorana, ovo jelo, koje se obično poslužuje hladno uz kriške svježeg kruha ili lokalne lepinje poput crescente, pravi je bolognjski klasik. Za one koji ga pronađu na meniju, friggione je pravi ulaz u srž lokalne kuhinje, s okusima koji podražuju sjećanja na prošla vremena.

2. Balanzoni – zeleno blago Bologne
Balanzoni su bolognjski specijalitet koji je često zanemaren izvan granica regije. Riječ je o jelu koje na prvi pogled podsjeća na tortellone, ali s jednim značajnim twistom – tjestenina je obogaćena špinatom, što joj daje prepoznatljivu zelenu boju. Unutrašnjost je punjena ricottom, mortadelom i Parmigiano Reggianom, stvarajući bogatstvo okusa koje se obično upotpunjuje s maslacem i kaduljom. Iako balanzoni nisu često dostupni izvan Bologne, jelo koje je posvećeno lokalnom karnevalskom liku, Dottoru Balanzoneu, svakako zaslužuje pozornost. Bogat i kremast okus balanzona savršen je odraz bolognjske kuhinje, a rijetkost s kojom se poslužuje izvan regije čini ga još vrjednijim iskustvom za sve koji imaju priliku kušati ga.

3. Certosino – voćni kolač s bolognjskoj dušom
Certosino je više od običnog deserta; to je komadić bolognjske povijesti spakiran u kutiju. Ovaj gusti voćni kolač s korijenima u srednjem vijeku bogat je medom, kandiranim voćem, tamnom čokoladom i toplim začinima. Tradicionalno se priprema tijekom Božića, no moguće ga je pronaći i u pekarama poput Forno Atti, gdje je sačuvan u originalnim kutijama u art nouveau stilu. Certosino nije desert za svakog – njegova gusta tekstura i intenzivni okusi podnose ozbiljno kušanje i uživanje. Iako neki možda neće biti obožavatelji, teško je ignorirati duboku povezanost ovog deserta s bolognjskoj tradicijom i povijesti.

Bologna je mnogo više od svojih poznatih specijaliteta. Grad koji s ponosom čuva svoja gastronomskih blaga nudi bogatstvo okusa koji su pomalo zaboravljeni, ali nisu ništa manje važni za razumijevanje kulturnog identiteta ovog talijanskog grada. Sljedeći put kada budete u Bologni, isprobajte ove lokalne delicije i uživajte u okusu tradicije koja je još uvijek živa u svakom zalogaju.