Pretraži

Francuska uvodi porez na “brzu modu”: Prvi korak ili simbolički gest?

U pionirskom pokušaju da se suprotstave štetnim efektima “brze mode”, Francuska je predložila uvođenje poreza od 5 eura na svaki prodani artikal ove vrste odjeće. Ovaj prijedlog zakona, na čelu s francuskim zastupnikom Antoinom Vermorel Marquesom i uz podršku grupe “Horizons”, predstavlja odlučan stav protiv ekoloških i socijalnih štete koju nannose giganti “brze mode” poput Sheina i Temua.

Glavni cilj ovog oporezivanja je preokretanje trenda oslanjanja na inozemnu proizvodnju i poticanje proizvodnje u Francuskoj. Međutim, učinkovitost ovog dopunskog poreza u temeljitom transformiranju lanca “brze mode” ostaje pod lupom. Organizacija Cosh! priznaje važnost oporezivanja u isticanju skrivenih troškova vezanih uz “brzu modu”. Istrage organizacija poput Greenpeace Njemačke o proizvodima Sheina otkrile su zabrinjavajuće prekršaje sigurnosti proizvoda zbog kemikalija, što dodatno naglašava hitnu potrebu za transparentnošću i odgovornošću.

Iako je ovaj porez korak u pravom smjeru, Cosh! se pita da li on ipak ide dovoljno daleko da ublaži opsežne ekološke i socijalne posljedice “brze mode”. Organizacija ističe potrebu za robusnijim zakonodavstvom kako bi se provela proizvođačka odgovornost i uspostavile održive lanci dobavljaca.

U tom svjetlu, Cosh!, zajedno s Fair Trade Belgiumom i ključnim belgijskim sudioncima, podržao je izjavu koja zagovara brzo donošenje Direktive o ispravnom ponašanju poduzeća u odnosu na održivost (CSDDD). Ova direktiva je ključna za uspostavljanje ravnoteže neophodne za postizanje održivih lanaca dobavljača. Načelno, ona zahtijeva od poduzeća da preuzmu odgovornost za svoj ekološki otisak i utjecaj na ljudska prava unutar njihovih dobavljača.

Bojazan je da će ovaj porez nenamjerno omogućiti kompanijama kao što je Shein da vide porez od 5 eura kao “otkupljenje za grijehe” njihovog ekološkog otiska, potencijalno učvršćujući status quo. Stoga, Cosh! naglašava da bi kazne trebale biti usmjerene na proizvodnju, a ne na potrošnju proizvoda lošeg kvaliteta, time promovirajući odgovorne brendove i podržavajući lokalno obrtništvo, dodatno pojačavajući etiku zakona poput francuskog zakona AGEC koji se zalaže za smanjenje otpada i kružnu ekonomiju.

Iako se fokusom zakona na online trgovce bez fizičkog prisustva u Francuskoj nastoji zaštititi lokalne poduzetnike od ogromne konkurencije giganata “brze mode”, Cosh! zagovara sveobuhvatnu strategiju koja obuhvaća cijeli spektar utjecaja “brze mode” izvan samo digitalnog tržišta.

Postavlja se i pitanje da li bi, paradoksalno, Sheinova dominacija mogla pomoći održivosti tako što bi potisnula druge entitete “brze mode” poput Zare ili H&M-a i time smanjila fizički otisak “brze mode” u fizičkim trgovinama. To bi moglo dati predah tradicionalnim trgovcima.

Ovaj scenarij bi mogao potaknuti značajnu transformaciju prema “degradiranju” (smanjenju proizvodnje i potrošnje) među europskim brendovima i trgovcima, izazivajući ih da preispituju svoje obrasce proizvodnje i potrošnje.