Od polja do stola: Priča o bučinom ulju

Dan polja uljne tikve održan je danas, 30. kolovoza 2024. godine na OPG-u Bakran RWA Hrvatska u suradnji Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, Grada Ivanić-Grada i RWA Hrvatska. Za mjesec dana započinje najveća kontinentalna manifestacija posvećena kraljici jeseni – jubilarna 20.Bučijada.

U cilju popularizacije i povećanja proizvodnje uljnih tikvi i bučinog ulja na prostoru kontinentalne Hrvatske, na poljima OPG-a Bakran zasađeno je 7 različitih sorti uljnih tikvi u suradnji  RWA Hrvatska, Turističke zajednice i Grada Ivanić-Grada. Svrha sadnje bila je pronalaženje najoptimalnije sorte za uzgoj uljnih tikvi s košticama koje daju najviše ulja.

„Ovo je uvod u ovogodišnju jubilarnu 20. Bučijadu koja će biti bolja, veća i jača nego sve do sada. Zahvaljujem svim poljoprivrednicima na trudu i radu koji godinama ulažu u uzgoj i proizvodnju bučinog ulja te svim ljudima koji ih vjerno prate. I dalje ćemo podupirati sve njihove aktivnosti i raditi na daljnjoj promociji jednog od naših triju crnih zlata“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Ovaj događaj omogućava poljoprivrednicima, stručnjacima i zainteresiranim posjetiteljima da se upoznaju s karakteristikama i prednostima svake sorte uljne tikve. Različite sorte mogu se razlikovati po prinosu, otpornosti na bolesti, vremenskim uvjetima, te kvaliteti ulja koje se dobiva iz njihovih sjemenki.  „Iako ovaj kraj nije najveći u Hrvatskoj po uzgoju uljnih tikvi, uspješan je po brendiranju i podržavanju lokalnih proizvođača.  Od manifestacije poput Bučijade svi u lancu imaju velike koristi. Cilj nam je zadržati ljude na selu, povećati poljoprivrednu proizvodnju, i to onu bez GMO-a, i od proizvoda raditi dodanu vrijednost“, rekla je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

„Drago  mi je biti na manifestaciji koja promovira proizvodnju i proizvođače. Od prvog dana podržavamo Bučijadu, ali i same ljude koji uporno rade na uzgoju. Nastavite i dalje, bez obzira na nedaće i izazove, klimatske promjene i one na tržištu. Iako nam proizvodnja uljnih tikvi na razini cijele Hrvatske pada, u Ivanić-Gradu je sa 20 ha u porastu. Kvaliteta ulja često je okrunjena zlatima na natjecanjima, što potrošačima daje dodatan poticaj za kupovinu hrvatskog proizvoda“, naglasio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

U Europi se uljna tikva uzgaja na 55.000 ha, od čega najviše u Austriji. U zadnjih nekoliko godina povećan je prinos zahvaljujući novim hibridima, ali i uvjetima uzgoja. Andrej Romanić, član uprave Patent CO Hrvatska d.o.o. istaknuo je kako se nada da će poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj rasti, kao i broj poljoprivrednika, jer nam je to budućnost. Igor Ribarić, voditelj programa sjemena RWA Hrvatska zahvalio se na zajedničkoj suradnji na ovom hvalevrijednom projektu. „Konstantno ulažemo u hrvatsku poljoprivredu i želimo pokazati naše inovacije. Na poljoprivredu najviše utječu vremenske prilike, pa naši hibridi nude opciju otpornu na stresne uvjete dok su s druge strane prilagođeni podneblju samog uzgoja.“

Uljne tikve (buče golice) uzgajaju se već dugi  niz godina u Hrvatskoj, jer su izrazito pogodne za uzgoj u našoj klimi, te nisu zahtjevne i uspijevaju na gotovo svakom tlu.  Na poljima OPG-a Bakran u svibnju je posađeno 7 sorti uljnih tikvi: GL Rustikal, GL Rudolf, GL Inka, GL Atomic, GL Leopold, Gleisdorfer i GL Ruperch. „Najbolje su se pokazale Rustikal i Rudolf, te Atomic koje su se razvile najviše koštica“, rekao je Čedomir Bakran. Sada, na kraju kolovoza, kreće berba te sušenje koštica od kojih na kraju nastaje bučino ulje i ostali proizvodi poput namaza ili sušenih slanih koštica. Prehrambeno-tehnološki fakultet napravit će analizu kvalitete ulja od svake sorte, koja će biti predstavljena na stručnom skupu u sklopu Bučijade.

OPG Bakran bavi se uzgojem uljnih tikvi dugi niz godina. Čedomir i Milica Bakran, sada umirovljenici, sami se brinu o svojoj proizvodnji.  Imaju bučino ulje (100 postotno hladno prešano, 100 postotno toplo prešano, 70 postotno toplo prešano), namaz od bučinih koštica, pekmez od buče i bučino brašno. „Spremni smo za ovogodišnju Bučijadu!“

Ivanićgradski brend Buchusha premium bučino ulje ima kakvoću zajamčenu certifikatima HCCAP, Halal i Košer. „Od oko 40 kg bučinih sjemenki može se dobiti oko 17 litara čistog bučinog ulja, ovisno o kvaliteti samih buča“, ističe Bakran. Bučino ulje je poznato kao proizvod  bogat  brojnim vitaminima (A, E, C, K, vitamina B grupe, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (fosfora, kalcija, magnezija, kalija), ali i važnim elementima u tragovima (željezo, cink, mangan).

Ivanićgradska Bučijada najveći je gospodarski sajam buča, bučinog ulja i proizvoda od buče u Hrvatskoj. Ove godine slavi svoju 20. obljetnicu, a održat će se 5. i 6. listopada 2024. godine.