Pretraži

Hrana za dušu

Postoji bliska veza između onoga što jedemo i onoga kako se osjećamo.

Kada jedemo određenu hranu, aktiviraju se naši hormoni sreće – serotonin, dopamin i druge srodne tvari.

Na primjer, aminokiselina triptofan. Nalazi se u nekim namirnicama, povećava razinu serotonina u tijelu i poboljšava dobrobit.

Velike količine triptofana nalaze se u bananama, orasima, datuljama i siru. Crveni i crni kavijar također su izvrsni. Sjajne vijesti za sladokusce: čokolada stvarno poboljšava raspoloženje. To je zbog visokog sadržaja korisnog triptofana. A magnezij prisutan u njemu povećava otpornost na stres i djeluje umirujuće. Možda biste se ipak trebali opskrbiti s nekoliko pločica, za svaki slučaj?

Među zadovoljnima su i ljubitelji ljutoga, osobito nakon izravnog konzumiranja ljute hrane poput čili papričica. Acuity uzrokuje blagu bolnu reakciju u našem mozgu, što pridonosi proizvodnji “hormona sreće” – endorfina. Kao rezultat toga, dobro raspoloženje i dobro raspoloženje su zajamčeni.

Druga skupina nutrijenata koji nas čine sretnima su omega-3 masne kiseline.

Hrana bogata omega-3 ne samo da čini da se osjećate bolje, već je vrlo važna i za funkcioniranje našeg organizma. Ove nezasićene masne kiseline sudjeluju u pravilnom funkcioniranju mozga i proizvodnji serotonina. Njihov nedostatak može dovesti do depresije i apatije.

Budući da naše tijelo ne može samo u potpunosti sintetizirati omega-3, preporuča se unos namirnica bogatih ovom tvari. To uključuje avokado, laneno ulje, ribu i orahe.

Dobra vijest za one koji preferiraju plodove mora i povrće, oni imaju visok sadržaj aminokiseline tirozina. Ova aminokiselina potiče proizvodnju dopamina i norepinefrina.

Dakle, tirozin poboljšava raspoloženje i ima antidepresivno djelovanje. Kamenice, losos, tuna, špinat, jagode unijeti će malo više radosti koju zaslužujemo u životu.

Uzimanje prave hrane može biti korisno ne samo za fizičko zdravlje već i za mentalno blagostanje.

Zato sljedeći put kada se osjećate neraspoloženo i ugodite si s izborom ove hrane koja potiče sreću i dopustite da vam život postane malo svjetliji.