Pretraži

Moderno ljeto: Odabir idealnih tkanina za vruće dane

Kada dođe ljeto, mnogi od nas žele biti elegantno odjeveni, ali istovremeno žele izbjeći pretjerano znojenje i neugodu. Ponekad nam se čini da bismo najradije proveli dane u bikiniju, ali za svaki modni problem postoji rješenje.

Danas ćemo istražiti svijet tekstila i otkriti koje tkanine olakšavaju život tijekom ljetnih mjeseci.

Lagane pamučne tkanine

Ne postoji samo jedan tip pamuka. Postoje različite vrste, od laganih do teških, od debelih do tankih, s različitim uzorcima i dezenima.

Kada je ljeto u pitanju, trebali bismo se odlučiti za lagane opcije. Bez obzira jeste li u potrazi za širokim hlačama, slatkom haljinom ili klasičnom košuljom, pamuk je uvijek dobar izbor.

Možete se osloniti na vlastite instinkte pri odabiru pamučnog odjevnog predmeta. Ako je komad od čistog pamuka lagan i tanak na dodir, gotovo sigurno ste pronašli idealan komad za ljeto.

Oni koji vole istraživati i tražiti nešto posebno mogu pronaći svoju inspiraciju u drugim vrstama pamuka. Na primjer, Seersucker je tkanina koja izgleda izuzetno posebno s njegovim naboranim izgledom, a istovremeno omogućuje koži da diše.

Ganni Seersucker Maxi Dress

Druga alternativa je Sangallo, lagana tkanina s uzorcima malih rupica. Izgleda iznimno lijepo i može se koristiti za izradu haljina, bluza ili čak hlača. Često viđamo ovu talijansku pamučnu tkaninu u bijeloj boji.

Tricot Chic Short Sangallo Dress

Lan

Lan je ultimativna tkanina za najtoplije sezone. Cijenili su je čak i stari Egipćani. Vlakna lana potječu iz biljke lana i imaju svojstva koja su savršena za vruće dane. Ova tkanina omogućuje koži da diše i ima djelovanje hlađenja.

Paquito lanena haljina

Lanena odjeća ne samo da je mekana i udobna, već također apsorbira vlagu i znoj bez stvaranja neugodnih mirisa, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.

Konoplja

Konoplja je možda neobičan i manje poznat materijal kada je u pitanju odjeća. Međutim, konoplja se koristila za proizvodnju tekstila još od davnina, iako je proizvodnja gotovo potpuno prestala 1950-ih godina. Danas se konoplja polako vraća i sve se češće spominje kao sastavni dio tkanina, često u kombinaciji s drugim materijalima poput pamuka. Jedinstvena karakteristika konoplje je njezina sposobnost apsorbiranja do 95% UV zračenja, čineći je pravim ljetnim herojem.

Svila

Svilene tkanine su luksuzne i stoga savršene za elegantan izgled tijekom cijele godine. Međutim, važno je odabrati pravu vrstu svilene tkanine ovisno o godišnjem dobu i temperaturi.

Za vrlo vruće dane, bolje je izbjegavati saten jer se na njemu brzo vide mrlje od znoja.

Za ljeto su bolji izbor haljine i bluze od izuzetno lagane svile poput šifona i krep žoržeta. Šifon je iznimno lagan i nježan, dok je krep žoržet sličan, ali ima malo grublju teksturu.

Velika prednost nježnih i lepršavih tkanina je da se osjećate kao da ne nosite ništa, dok istovremeno laskaju vašoj figuri.

Uživajte u ljetu s odjevnim predmetima od laganih, prozračnih tkanina poput pamuka, lana, konoplje i svile.

Pustite svoju kreativnost na volju pri odabiru stilova i uzoraka, jer ljeto je vrijeme za zabavu i osjećaj udobnosti u svakom trenutku.