Pretraži

Izgubljena slika Gustava Klimta ponovno se pojavila nakon 100 godina i prodana je za 30 milijuna eura

Ljubitelji umjetnosti u Beču i širom svijeta uzbuđeni su spektakularnim povratkom izgubljene slike Gustava Klimta, “Portret Fräulein Lieser”. Ovo djelo, započeto 1917. godine, jedno je od posljednjih Klimtovih ostvarenja i nedovršeno je zbog umjetnikove smrti početkom 1918.

Nakon više od 100 godina u sjeni, slika je nedavno pala pod čekić na aukciji u austrijskoj prijestolnici, privlačeći pažnju kolekcionara i prodajući se za 30 milijuna eura.

Što čini ovaj portret tako posebnim? Osim očaravajuće igre boja i Klimtova prepoznatljivog stila, “Portret Fräulein Lieser” nosi sa sobom i fascinantnu priču. Židovsku obitelj Lieser, koja je naručila sliku, nacistički režim je prisilio na bijeg iz Austrije 1925. godine. Tom prilikom, portet mlade dame nestao je iz vidokruga, a njegova sudbina je ostala nepoznata.

Nakon ponovnog pojave, slika otkriva dio povijesne zagonetke. Njen put kroz tri generacije privatnih vlasnika još uvijek nije potpuno razjašnjen, ali ponovno se vraća u Beč i obogaćuje austrijsku umjetničku scenu.

Iako nedovršena, slika zrači snažnom energijom i misterioznom ljepotom. Ona predstavlja važan segment Klimtova stvaralačkog perioda i ujedno je svjedok turbulentne povijesti.”Portret Fräulein Lieser” nije samo impresivno umjetničko djelo, već i simbol trajne ljepote.