Pretraži

FOTO: Branimir Kralj

Trsatski zmaj u zlatu i srebru

Hrvatska narodna banka je 24. siječnja 2024. godine izdala zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu “Trsatski zmaj”. Kovanice su izdane u ograničenoj nakladi, 100 zlatnih i 5.000 srebrnih komada, te predstavljaju vrijedan dodatak kolekcijama numizmatičara i ljubitelja hrvatske kulture.

Likovno rješenje kovanica potpisuje Natalia Danysz, ugledna poljska dizajnerica koja je ujedno i autorica likovne koncepcije novčanica hrvatske kune. Na licu kovanica nalazi se lik Trsatskog zmaja, mitološkog bića koje je prema legendi čuvalo grad Rijeku. Zmaj je prikazan u punom sjaju, s otvorenim ustima i plamenom iz grla. Na naličju kovanica nalazi se grb Republike Hrvatske.

Zlatna kovanica ima promjer 28,25 mm i mase 31,103 grama. Izrađena je od čistog zlata 999,9 promila. Srebrna kovanica ima promjer 38,61 mm i mase 31,103 grama. Izrađena je od čistog srebra 999,9 promila.

Očekuje se da će cijena zlatne kovanice biti oko 2.350,00 eura, a srebrne kovanice oko 40,00 eura. Kovanice se mogu kupiti u Hrvatskoj kovnici novca.

Osim svoje numizmatičke vrijednosti, kovanice “Trsatski zmaj” su i lijepi ukras koji će se svidjeti ljubiteljima umjetnosti i dizajna. Svojim elegantnim dizajnom i ograničenom nakladom, kovanice su idealan poklon za sve koji cijene hrvatsku kulturu i tradiciju.