Pretraži

Zimske čarolije na velikom platnu

Prvi tjedan novog ciklusa Zimske priče: Začarani ekran u Kinoteci započinje filmovima čiji su zapleti nastali na raskrižjima triju sustava tumačenja svijeta: magije, znanosti i religije. U tjedan uvodi Faust, fantastični spektakl Friedricha Wilhelma Murnaua inspiriran njemačkom narodnom predajom i Goetheovom dramom o alkemičaru koji prodaje dušu vragu ne bi li svoj grad spasio od pošasti kuge.

Nastavlja sa Zanosom, kultnim filmom redatelja Ivána Zuluete, koji se ubraja među klasike španjolske movide. Ova priča o vampirskoj privlačnosti kamere i velikog ekrana jedan je od omiljenih filmova Pedra Almodóvara, koji je uvelike utjecao i na njegovu estetiku. U Kinoteci se prikazujem restaurirana verzija filma.

Na Zuluetinu priču o vampirima nastavlja se Drakula Brama Stokera, melankolični erotski košmar Francisa Forda Coppole, koji je književno rođenje najpoznatijeg svjetskog krvopije doveo u vezu s rođenjem kinematografa. Predvođena ikoničkim nastupom Garyja Oldmana u jednoj od svojih najboljih uloga te impresivnim kostimima Eiko Ishioka, ova fantazmagorična horor-romansa možda je i posljednji veliki film u iznimnom Coppolinu opusu. U Kinoteci će se prikazati zasad posljednja 4K restauracija.

Tjedan zaključuje Stilistica Oliviera Assayasa, psihološko-egzistencijalistička drama o mladoj Amerikanki koja se upušta u neobičnu igru mačke i miša s anonimnim pošiljateljem poruka na mobitelu. Je li riječ o ljubavniku njezine šefice ili duhu njezina preminulog brata saznajte u ovom intrignatnom antonionijevskom trileru, koji postavlja pitanje – možemo li tehnologiju iskoristiti za nadilaženje materijalne stvarnosti.

Noviteti: Anatomija pada

U kina nam stiže jedan od filmova koji su obilježili 2023. godinu: Anatomija pada Justine Triet. Riječ je sudskoj drami o poznatoj spisateljici koju optuže za ubojstvo muža, pri čemu je jedini svjedok njezini slijepi sin. Predvođena moćnim nastupom Sandrom Hüller, ova napeta, intrigantna i kompleksna drama u kina stiže ovjenčana Zlatnom palmom u Cannesu i EFA-inim nagradama za najbolji film, režiju, scenarij, montažu i Hüller u glavnoj ulozi.

Među ostalim novitetima pogledajte i Čuvare formule Dragana Bjelogrlića, Samo kad se smijem Vanje Juranić i Svetu obitelj Vlatke Vorkapić.

Noviteti: Kratki Almodovar

Na repertoaru secprikazuju i dva recentna kratkometražna filma u režiji velikog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara, koje karakteriziraju impresivna glumačka ekipa i Almodóvarovo znalačko istraživanje ljudskih emocija. Gledat će se Čudan način života (2023), queer vestern s Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu te Ljudski glas (2020) s Tildom Swinton, inspiriran istoimenom dramom Jeana Cocteaua, a premijerno je prikazan u Veneciji.

Najkraći dan 2023

Jedanaesto izdanje Maratona kratkometražnog filma – manifestacije kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma – održat će se od 15. do 22. prosinca u čak 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske. U Kinoteci ugošćujemo dva programa hvratskih filmova koji su obilježili prošlu godinu: Domaće maratonce 1 i Domaće maratonce 2. Ulaz na projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Matineja: Wonka

Inspirirano klasikom dječje književnosti Charlie i tvornica čokolade Roalda Dahla, Wonka govori o tome kako je najveći izumitelj i proizvođač čokolade na svijetu postao čarobnjak koji jednim ukusnim zalogajem može promijeniti svijet. Kritika je film opisala kao opojnu kombinacije magije i glazbe, kaosa, emocija i humora, a glavnu je ulogu nadahnuto odigrao Timothée Chalamet.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr