Pretraži

Stella McCartney redefinira luksuz sa održivom torbom od bananinog vlakna

Britanska modna dizajnerica Stella McCartney nastavlja s inovacijama i ulaganjem u alternative koži sa svojim najnovijim stvaranjem – torbom napravljenom od Bananatexa. Ova izdržljiva i vodootporna tkanina potpuno je prirodna, bez plastike, te predstavlja značajan korak naprijed u održivoj modi.

Veganska torba s logotipom Stelle McCartney dio je kolekcije za jesen/zimu 2023. godine. Na njoj se ističe kultni print Fungi Forest toile de Jouy u bordo boji, koji je pažljivo utkan u podlogu od Bananatexa pomoću recikliranih poliesterskih niti.

Bananatex, certificirana zlatnom oznakom Cradle to Cradle, proizvodi se od prirodno uzgojenih banana vrste Abacá na Filipinima. Ove banane samodostatne su i ne zahtijevaju upotrebu pesticida ili gnojiva. Obilje Abacá biljaka u lokalnom ekosustavu omogućuje višestruko godišnje berbe svake biljke, uz potpunu regeneraciju u roku od godine dana. Osim toga, biljka služi kao izvor hrane za okolnu bioraznolikost.

Stabljike biljke Abacá posjeduju izuzetnu čvrstoću i izdržljivost, što omogućuje njihovu pretvorbu u “luksuzno platno visoke kvalitete, slično pamuku”, kako objašnjava marka. Nakon berbe, lišće biljke prirodno se razgrađuje i postaje potpuno prirodno gnojivo, dok biljka doprinosi pošumljavanju područja Filipina koja su nekad bila zasađena samo palmama.

Tkanina od Bananatexa također se može reciklirati natrag u celulozu, a zatim u papir koji se može ponovno pretvoriti u pređu.

Hannes Schoenegger, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Bananatex, izjavio je: “Stella McCartney oduvijek je bila pionirska modna marka za prava životinja i zaštite okoliša. Početak ove suradnje s našim potpuno cirkularnim tekstilom predstavlja važnu prekretnicu u povijesti Bananatexa. Naš cilj je pridonijeti pozitivnim promjenama i s veseljem očekujemo mnoge plodonosne razvoje u budućnosti.”

Torba Stella s logotipom Fungi Forest Toile de Jouy dostupna je po cijeni od 1350 funti (1,579.82 euro) u Stella McCartney boutiques i online, sjedinjujući održivost i stil koji definiraju etos ove marke.