Pretraži

Amaterski duh osvojio Zagreb: Završen 48. Susret kazališnih amatera Zagreba

z veliku proslavu i proglašenje najboljih predstava, završio je 48. Susret kazališnih amatera Zagreba (SKAZ), koji je okupio 33 predstave i oduševio publiku u Centru KNAP od 9. do 22. ožujka 2024.

Na sceni su se predstavili glumci svih dobi, od najmlađih do onih u zlatnoj dobi, potvrđujući snagu i raznolikost kazališnog amaterizma u Zagrebu.

Prosudbeno povjerenje, u sastavu redatelja i dramaturga Borisa Kovačevića, dramaturginje i dramske pedagoginje Lucije Klarić te glumice i dramske pedagoginje Katarine Arbanas, odabralo je sedam predstava koje će se natjecati na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA) 25. i 26. ožujka:

  • Dramski studio Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih: Aladin (redateljica: Kristina Jakšić Balaž)
  • 12 DD, Doza drame: Plava boja snijega (redateljica: Iva Lehunšek Panić)
  • Udruga Jazelle: Pravi krivi put (redateljica: Tihana Strmečki)
  • Samodozirani, Doza drame: Kapetan Bježo i gospa od Cukra (redateljica: Iva Lehunšek Panić)
  • Zapozorje, Divan teatar: Psihe (redateljica: Rebecca Agić)
  • KUD Nikola Tesla: Kaj sme (autor adaptacije: Željko Novosel, redatelj: Željko Novosel)
  • Teatar Gaudeamus, Centar KNAP: M.A.R.Š (redatelj: Filip Vrbanec)

Raspored predstava i besplatne ulaznice možete pronaći na internetskoj stranici KNAP-a.

Osim toga, predstave izabrane za FZKA automatski su selektirane za 64. Festival hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) koji će se održati u Vodicama od 10. do 12. te od 17. do 19. svibnja 2024. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Skupine koje se na FHKA natječu s predstavama pučkog dramskog izričaja automatski ulaze i u selekciju za 3. Festival hrvatske pučke drame (FHPD) u Murskom Središću od 4. do 6. listopada 2024.

48 SKAZ još jednom je potvrdio snagu i vitalnost kazališnog amaterizma u Zagrebu, a publika je imala priliku uživati u raznorodnim i kreativnim predstavama.