Pretraži

Crêpes Suzette: Kraljica slatkih užitaka i zavodljivih palačinki za večeru

Crêpes Suzette, raskošna francuska poslastica, često se smatra kraljicom među desertima. Ova izvanredna kombinacija tanke palačinke, slatke narančaste umake i aromatičnog likera pruža nevjerojatno zadovoljstvo nepcima. Nastavite čitati kako bi saznali više o povijest i pripremi ovog klasičnog deserta te otkrili što ga čini tako posebnim.

Crêpes Suzette prvi su put služene javnosti u prestižnom pariškom restoranu Café de Paris 1895. godine. Legenda kaže da je slastičar Henri Charpentier, tada mladi šegrt u restoranu, slučajno stvorio ovu slasticu dok je pokušavao impresionirati goste princa od Walesa, kasnije poznatog kao kralj Edward VII. Prema priči, umak je slučajno zapalio i iznenadio sve prisutne goste svojim neočekivanim okusom. Princeza Suzette, koja je bila za stolom, navodno je bila oduševljena i tražila da desert bude nazvan po njoj.

Priprema Crêpes Suzette zahtijeva vještinu i preciznost, ali rezultat vrijedi truda. Za početak, priprema se smjesa za palačinke koja se sastoji od brašna, jaja, mlijeka, šećera i prstohvata soli. Nakon što se smjesa odmori nekoliko minuta, tijesto se peče u tankim slojevima na vrućoj tavi s malo maslaca.

Sljedeći korak je priprema umaka od naranče. Za umak se koriste svježe iscijeđen sok naranče, naribana korica naranče, šećer, maslac i Grand Marnier, narančasti liker koji je ključan sastojak ovog deserta. Sastojci se lagano kuhaju dok se ne stvori glatka i guste konzistencije.

Kada su palačinke pečene i umak pripremljen, dolazi najuzbudljiviji dio pripreme. Palačinke se preklapaju u četvrtine i stavljaju u tavu s umakom od naranče. Tava se potom stavlja na vatru i palačinke se prelivaju umakom, a zatim zapaljuju kako bi dobile karameliziranu koricu i neodoljiv okus. Ovaj korak zahtijeva oprez i pažnju, jer plamen može biti vrlo visok, ali majstorski izveden, pruža spektakularan prizor.

Kada se plamen ugasi, palačinke se poslužuju toplo, obično s dodatnim umakom od naranče i kuglicom sladoleda od vanilije. Slatkoća palačinki, kombinirana s kiselinom naranče i bogatstvom likera, stvara nevjerojatno uravnotežen okus koji će zadovoljiti čak i najzahtjevnije nepce.